11 Şubat 2009 Çarşamba

Sevgililer Günü

Seven kalp hep genç kalır. Yunan atasözü

Aşkın mantığını bulmaya çalışan kendi mantığından olur. Fransız atasözü

Yüzlerce yıl önce İngiltere’de çocuklar Sevgililer Günü’nde yetişkin kıyafetleri giyer, kapı kapı dolaşarak şarkı söylerdi; “Günaydın sana, sevgili; Kapını aç benim gibi Üç ileri iki geri Günaydın sana, sevgili!”

İngiltere’de çok eski zamanlarda 14 Şubat’ta ahşap oyma kaşıklar hediye verilirdi. Kaşıklar üzerindeki en gözde desenler ise; kalp, anahtar ve anahtar deliği.

Bazı ülkelerde de, genç kızlar erkeklerden ipek giysi hediye alabiliyor ve bu hediyeyi saklarsa o gençle evleneceği anlamına geliyordu.

Meksika’da da Kolombia’daki gibi “Sevgi ve Arkadaşlık Günü” var, ama 14 Şubat da kutlanıyor

Efsaneye göre Sevgililer Günü’nde kuşlar da dile gelir. Bir kadın Sevgililer Günü’nde başının üstünde uçan bir kızılgerdan kuşu görürse, bir denizciyle evlenecek . Bir serçe görürse fakir bir adamla evlenip çok mutlu olacak. Saka kuşu görürse çok zengin biriyle evlenecek demektir. . Japonya’da Sevgililer Günü daha çok kadınların sevdikleri insanlara şeker, çikolata verdikleri bir gün. Bu kadınlar için adeta bir zorunluluk haline gelmiş. Çalışan kadınlar işyerlerindeki erkek arkadaşlarına çikolata armağan eder. Bu çikolataya Japonca’da “giri-choko” denir. (Giri: görev, choco: çikolata) Bu, sevgililerin birbirlerine verdiği çikolata olan “honmei-choko” dan farklıdır. Kız arkadaşların birbirlerine verdikleri çikolataya ise “tomo-choko” deniyor. (tomo:arkadaş)

Kolombiya’da Eylül’ün üçüncü Cuma ve Cumartesi günleri “Sevgi ve Arkadaşlık Günü” olarak kutlanıyor. Bu ülkede “Gizli Arkadaş” (Amigo Secreto) geleneği oldukça ünlü.

Finlandiya’da Sevgililer Günü’ne “Arkadaş Günü” deniyor ve adından da anlaşılacağı gibi sevgililerden çok arkadaşlar hatırlanıyor.

Sevgililer gününüz kutlu olsun.

.

Hiç yorum yok: